piątek, 29 marca 2013

Sernik tradycyjny

Ale pracowity dzień. Od rana nie wychodziłam praktycznie z kuchni. Upiekłam ciasto fasolowe, pasztet z soczewicy, pasztet mięsny no i oczywiście sernik. Sernik musi być tradycyjny, na kruchym cienkim spodzie. Piekę go od lat. Polecam



Składniki na ciasto kruche:
mąka 300g
masło 200g
cukier puder 100g
żółtka 3szt
szczypta soli

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier,  sól i posiekać dokładnie z zimnym masłem.


Dodać żółtka, szybko zarobić ciasto.


Wstawić do lodówki na minimum pół godziny.


Ciasto rozwałkować, przełożyć na blaszkę, ponakłuwać widelcem  i podpiec około 15 minut w temperaturze 180 stopni.


Składniki na masę serową:
ser biały twarogowy 1kg
masło 200g
jajka 4 szt
białka 3szt (wykorzystane z ciasta kruchego)
cukier 200g
kasza manna 60g
mąka ziemniaczana 2 łyżki lub budyń waniliowy
aromat waniliowy
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
skórka cytryny
rodzynki

Polewa:
gorzka czekolada 1 szt
mleko 3 łyżki

Masło utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku. Dodać aromat, kaszę, budyń, proszek do pieczenie. Ucierając stopniowo dodawać ser. Na końcu dodać skórkę i sok z cytryny, bakalie. Ubić białka na sztywno, dodawać stopniowo do masy delikatnie mieszając.





Masę wyłożyć na podpieczony spód.



Piec w temp 170 stopni 60-75 minut. Studzić w piekarniku.








4 komentarze:

  1. Taki tradycyjny sernik uwielbiam najbardziej...:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też... Zdecydowanie. Dlatego zawsze wracam do tego przepisu i staram się go nie modyfikować za wiele.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam:) czy zamiast dwóch łyżek mąki ziemniaczanej dajemy cały budyń czy również dwie łyżki?Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń