Robiłam ją pierwszy raz w życiu. Skąd pomysł? Jakoś sam mi wpadł do głowy. Szukałam pomysłu na piątkowy obiad a w lodówce pustki. Padło na jakieś danie z ziemniaków i znalazłam przepis Piotrka Kucharskiego na tę oto babę. Stwierdziłam, że to dobry dzień aby go wypróbować.I to był strzał w dziesiątkę. Wyszła rewelacyjna. Z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej smakuje obłędnie. Polecam.
Składniki:
ziemniaki 1,5kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajka 3szt
cebula 2szt
wędzony boczek 150g
majeranek 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sito i odstawić chwilkę by ociekły. W tym czasie podsmażyć na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Starte ziemniaki wymieszać z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno posiekanym czosnkiem.
Dodać sól, majeranek.
Masę przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia baby.
Piec 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni.
Pysznie wygląda i ta babka chodzi za mną juz od dawna, chyba się skuszę jutro na nią.
OdpowiedzUsuńGorąco do tego zachęcam. Przepis jest świetny. Moi pochłonęli ją błyskawicznie. Pozdrawiam
Usuń