sobota, 9 marca 2013

Ciasto drożdżowe z kruszonką

Kolejny domowy wypiek. Uwielbiam go za prostotę wykonania i niepowtarzalny smak. Do wykonania ciasta używam tego samego przepisu , który wykorzystałam w drożdżówkach z serem. 

Ciasto podstawowe:
3 szklanki przesianej mąki
5 łyżek cukru
1 szkl mleka
2 żółtka
30g drożdży
50g stopionego masła
szczypta soli 
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
skórka z pomarańczy
słoiczek powidła śliwkowego

Kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła

Sposób przygotowania ciasta jest taki sam jak poprzednio. Po wyrośnięciu ciasto wkładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i obficie smaruję domowym powidłem. Całość posypuję kruszonką.

Blachę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 40 minut.

Po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasto wykazuje tendencję do znikania w tajemniczych okolicznościach.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz