wtorek, 12 marca 2013

Kotleciki rybne

Co na obiad? Kotleciki rybne... Jestem zdecydowanym przeciwnikiem sklepowych, gotowych dań typu paluszki rybne bez ryby składające się z jakiejś bliżej nieokreślonej papki i panierki.... Ani to smaczne ani wartościowe. A przygotować takie kotleciki rybne w domu nie jest wcale tak trudno. Wystarczy dobra ryba i odrobina czasu. Polecam


Składniki na 8 małych kotlecików:
1 kg dorsza lub innej ryby (ja miałam mrożonego)
1 jajko
1 malutka czerstwa bułka
mleko do namoczenia
1 marchew
sól, pieprz
koperek
bułka tarta
olej do smażenia
sok z cytryny

Rybę rozmrozić i skropić sokiem z cytryny. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Rybę zemleć w maszynce razem z bułką i marchewką. Dodać zieleninę, jajko, sól, pieprz i wyrobić jednolitą masę. Jeśli wychodzi za rzadka to można dodać troszkę bułki tartej (nie za wiele).


Jeśli macie koperek to polecam dodać go do masy. Ja musiałam sobie radzić bez. 
Z przygotowanej masy uformować kotleciki i obtoczyć je w bułce tartej. 


Kotleciki obsmażyć na patelni, odsączyć z nadmiaru tłuszczu i dla pewności włożyć na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Podawać z ulubioną surówką. 




2 komentarze:

  1. Beatka..czy ty zawsze tak ładnie dekorujesz talerze? Podziwiam że ci się tak chce :)Ja robię tak tylko na jakieś wielkie uroczystości

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz, no jasne hahaha.
    Dekoruję specjalnie dla Was :)

    OdpowiedzUsuń