sobota, 23 marca 2013

Sobotnie muffinki z kaszy jaglanej

"Mamo zrobimy babeczki?" Takie pytanie rano usłyszałam od Jasia. No i zaczęłam myśleć jakie... Padło na babeczki z wykorzystaniem kaszy jaglanej. Mam duży kłopot żeby przemycić tę zdrową kaszkę do diety moich dzieci. W postaci muffinek czy naleśników się to jakoś udaje. Do ciasta wpakowałam dużo zdrowych produktów co rozgrzeszyło mnie troszkę jako matkę podającą od czasu do czasu słodycze. 


Składniki:
kasza jaglana ugotowana 1szkl
mąka razowa żytnia lub pszenna 2/3 szkl
płatki owsiane 1/2 szkl
5 łyżek amarantusa (lub otrębów)
jajko 1szt
stewia 2 łyżki (lub cukier)
mleko 1szkl
jabłko pokrojone w kosteczkę 1,5 szkl
cynamon
szczypta soli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki


W jednej misce wymieszać mleko z jajkiem. W drugiej pozostałe składniki oprócz jabłek.


Wymieszać szybko składniki suche z mokrymi, dodać jabłka, zamieszać.


Nałożyć ciasto do foremek i piec w temperaturze 180 stopni około 25-30 minut.



Moje babeczki wyszły pyszne ale był duży problem z papilotkami, które przywarły na całego. Polecam piec je w foremkach silikonowych.
Dzieci zajadały się babeczkami bez dodatków. Dla męża postarałam się bardziej i udekorowałam je kremem budyniowym z prawdziwą wanilią i "gałązkami" z czekolady.
A na kolację mam zamówienie na pizzę...


11 komentarzy:

  1. Moja córka zawsze bardzo lubiła kaszę jaglaną, a od kilku tygodni na sam widok jest "bleee". Chyba wykorzystam Twój przepis:)
    P>S. Dekoracja jak najbardziej pasująca do widoków za oknem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i przepis wydaje się bardzo ciekawy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Super przepis, dodaje do ulubionych(w zamyśle do zrobienia):)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdrowe i pyszne ! fajny przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Napewno przetestuje przepis ze względu na to że zawiera kasze jaglaną :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam serdecznie! Przepis bardzo inspirujący Mam pytanie dotyczące detalu: czy ozdóbki z czekolady są własnej produkcji czy kupne?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj Ozdoby z czekolady są mojej produkcji :) Roztopioną czekoladę wlałam do worka cukierniczego i wyciskałam wzory (na deskę obłożoną folią spożywczą). Gotowe wzory wystarczy schłodzić i dekoracja gotowa Pozdrawiam

      Usuń
  7. Robię właśnie. Tylko ananas zamiast jabłek

    OdpowiedzUsuń
  8. Robię właśnie. Tylko ananas zamiast jabłek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jakie wyszły z ananasem? Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam

      Usuń
  9. Piękna, prosta dekoracja, gratuluję. Ja jednak osobiście wolę polewę zamiast kremu i większość swoich babeczek polewam polewą z przepisu https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/ Tak niewiele a bardzo zmienia smak wypieków, serdecznie polecam!

    OdpowiedzUsuń