piątek, 22 marca 2013

Babka ziemniaczana

Robiłam ją pierwszy raz w życiu. Skąd pomysł? Jakoś sam mi wpadł do głowy. Szukałam pomysłu na piątkowy obiad a w lodówce pustki. Padło na jakieś danie z ziemniaków i znalazłam przepis Piotrka Kucharskiego na tę oto babę. Stwierdziłam, że to dobry dzień aby go wypróbować.I to był strzał w dziesiątkę. Wyszła rewelacyjna. Z dodatkiem surówki z kapusty kiszonej smakuje obłędnie. Polecam.


Składniki:
ziemniaki 1,5kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajka 3szt
cebula 2szt
wędzony boczek 150g
majeranek 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki


Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sito i odstawić chwilkę by ociekły. W tym czasie podsmażyć na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę. Starte ziemniaki wymieszać z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno posiekanym czosnkiem.


Dodać sól, majeranek.


Masę przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia baby.


 Piec 1,5 godziny w piekarniku rozgrzanym do 150 stopni. 


2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda i ta babka chodzi za mną juz od dawna, chyba się skuszę jutro na nią.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorąco do tego zachęcam. Przepis jest świetny. Moi pochłonęli ją błyskawicznie. Pozdrawiam

      Usuń