niedziela, 12 maja 2013

Tort marchewkowy

 Upiekłam to ciasto dla brata. W środku zwykłe ciasto marchewkowe z tego przepisu przełożone kremem z bitej śmietany i czekolady. Dekoracja bardzo prosta a zarazem efektowna. Mi się nie do końca udała bo użyłam za dużej tylki i masa jakoś mi się źle wyciskała. Następnym razem zrobię mój sprawdzony krem budyniowy do dekoracji.


Składniki na ciasto i sposób wykonania tutaj

Składniki na krem do przełożenia ciasta i dekoracji:
śmietanka 30% 2 opakowania
cukier puder 2 łyżki
czekolada gorzka 2 tabliczki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wystudzić. Śmietanę ubić z cukrem na sztywno, dodać ostudzoną czekoladę, wymieszać.
Podzielić masę na trzy części. Jedną użyć do przełożenia ciasta a resztę użyć do zasmarowania boków i dekoracji. Ciasto schłodzić. 

2 komentarze:

  1. o.O zła kobieta z ciebie, dopiero zjadłam śniadanie i już głodna jestem. Wchodzenie na Twojego bloga powoduje wytwarzanie się soków żołądkowych, które sprzyjają trawieniu i szybciej odczuwam głód!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahahaha Czyli pobudzam Twoje trawienie... to dobrze metabolizm jakoś się rozkręca. Właśnie piszę kolejny post o kolejnym torcie z kremem na bazie masła orzechowego i kawy... Pozdrawiam Cię serdecznie.

    OdpowiedzUsuń