sobota, 18 maja 2013

Czekoladowo-waniliowe ślimaczki

Mamy ciasteczkowy weekend obfitujący w różnorakie rodzinne imprezy. Z tej okazji od rana maluchy rządzą w kuchni bardzo "pomagając" :) Na pierwszy rzut poszły ciasteczkowe ślimaczki. Jest to bardzo prosty przepis wykorzystujący klasyczne ciasto kruche. Podaną ilość ciasta wykorzystałam do zrobienia trzech rodzajów ciasteczek (aż się sobie szczerze dziwię).




Składniki:
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier puder 100g
szczypta soli
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki kakao

Wykonanie ciasta jest dokładnie takie jak klasycznego ciasta kruchego. Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy dokładnie z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy z masła i mąki powstaną maleńkie grudki dodajemy żółtka, szczyptę soli i szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy je na pół i do jednej części dosypujemy kakao. Obydwa ciasta należy schłodzić minimum 40 minut w lodówce.


Następnie rozwałkowujemy obydwa ciasta na podobnej wielkości i grubości prostokąty.


Nakładamy jedno ciasto na drugie i zwijamy ciasny rulon, który owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Po tym czasie odwijamy z folii i kroimy na 5mm grubości plastry.


Pieczemy około 10 minut w temp 190 stopni.

2 komentarze:

  1. Ekstra ciasteczka!:)

    Ściskam cieplutko!

    OdpowiedzUsuń
  2. proste a rewelacyjne ! :) super efekt, na pewno pyszne byly :)

    OdpowiedzUsuń