Składniki:
mąka pszenna 300g
masło 200g
cukier puder 100g
szczypta soli
cukier waniliowy
2 żółtka
2 łyżki kakao
Wykonanie ciasta jest dokładnie takie jak klasycznego ciasta kruchego. Na stolnicę przesiewamy mąkę i siekamy dokładnie z masłem, cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Gdy z masła i mąki powstaną maleńkie grudki dodajemy żółtka, szczyptę soli i szybko zarabiamy ciasto. Dzielimy je na pół i do jednej części dosypujemy kakao. Obydwa ciasta należy schłodzić minimum 40 minut w lodówce.
Następnie rozwałkowujemy obydwa ciasta na podobnej wielkości i grubości prostokąty.
Nakładamy jedno ciasto na drugie i zwijamy ciasny rulon, który owijamy folią i wkładamy do zamrażarki na około 20 minut. Po tym czasie odwijamy z folii i kroimy na 5mm grubości plastry.
Pieczemy około 10 minut w temp 190 stopni.
Ekstra ciasteczka!:)
OdpowiedzUsuńŚciskam cieplutko!
proste a rewelacyjne ! :) super efekt, na pewno pyszne byly :)
OdpowiedzUsuń