piątek, 10 maja 2013

Naleśniki razowe ze szpinakiem

Pyszny, szybki a do tego zdrowy obiad. Jeden z moich ulubionych pomysłów na szpinak. Przed odkryciem tego przepisu nie znosiłam szpinaku a moje dzieci na sam jego widok uciekały. Jasiek ucieka nadal ale Marysia już daje się skusić. Polecam


Ciasto na naleśniki:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl wody
1 szklanka mąki razowej
1/3 szkl mąki zwykłej
2 jajka
szczypta soli

Nadzienie:
szpinak świeży lub mrożony 1 op
ser feta light 1 opakowanie
czosnek 2-3 ząbki

Sporządzić ciasto na naleśniki. Usmażyć cienkie placuszki na patelni bez tłuszczu. Szpinak mrożony wrzucić na rozgrzaną patelnię i  odparować. Można dodać łyżkę masła (ja nie dodałam- dieta). Odrobinę przestudzić, dodać ser feta i czosnek, wymieszać.


Nadzienie nie musi być idealnie rozmieszane.
Formować naleśniki. Można podsmażyć je na patelni z tłuszczem lub bez albo podpiec w piekarniku.
Są naprawdę pyszne.

3 komentarze:

  1. Pyszne są, często je robię jak potrzebuję czegoś na szybko !

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam naleśniki ze szpinakiem ,jedne z moich ulubionych ;)

    OdpowiedzUsuń