Pyszny, szybki a do tego zdrowy obiad. Jeden z moich ulubionych pomysłów na szpinak. Przed odkryciem tego przepisu nie znosiłam szpinaku a moje dzieci na sam jego widok uciekały. Jasiek ucieka nadal ale Marysia już daje się skusić. Polecam
Ciasto na naleśniki:
1/2 szkl mleka
1/2 szkl wody
1 szklanka mąki razowej
1/3 szkl mąki zwykłej
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
szpinak świeży lub mrożony 1 op
ser feta light 1 opakowanie
czosnek 2-3 ząbki
Sporządzić ciasto na naleśniki. Usmażyć cienkie placuszki na patelni bez tłuszczu. Szpinak mrożony wrzucić na rozgrzaną patelnię i odparować. Można dodać łyżkę masła (ja nie dodałam- dieta). Odrobinę przestudzić, dodać ser feta i czosnek, wymieszać.
Nadzienie nie musi być idealnie rozmieszane.
Formować naleśniki. Można podsmażyć je na patelni z tłuszczem lub bez albo podpiec w piekarniku.
Są naprawdę pyszne.
Pyszne są, często je robię jak potrzebuję czegoś na szybko !
OdpowiedzUsuńMoje ulubione ostatnio :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam naleśniki ze szpinakiem ,jedne z moich ulubionych ;)
OdpowiedzUsuń