wtorek, 14 maja 2013

Cytrynowy biszkopt ucierany

Przeszukując stare zdjęcia w moim komputerze znalazłam to. Dawno już nie robiłam tego ciasta. Jest proste w wykonaniu i pyszne. Myślę, że nikomu nie sprawi kłopotu. Zdecydowanie wolę ciasta, które nie mają w swoim składzie samej mąki pszennej i takiej ilości masła i cukru. Myślę jednak, że przy serwowaniu zdrowych dań raz na jakiś czas kawałek takiego cytrynowca nie zaszkodzi.


Składniki:
jaja 4szt
masło 250g
cukier 200g
mąka pszenna 375g
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
szczypta soli
sok i skórka otarta z 3 cytryn

Mąkę przesiać kilkakrotnie z solą i proszkiem do pieczenia. W misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodawać jajka po jednym. Po każdym dodaniu jajka dodać łyżkę mąki (wtedy ciasto nie będzie chciało się zważyć). Dodać sok i skórkę z cytryny i pozostałą mąkę, delikatnie zamieszać. Ciastem napełnić foremki. Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni.

1 komentarz:

  1. Wygląda smakowicie, uwielbiam cytrynowe ciacha :)

    OdpowiedzUsuń