piątek, 17 maja 2013

Młoda kapusta z koperkiem i śmietaną

Wiem, że będąc na diecie nie powinnam jeść kapusty w śmietanie ale po prostu nie mogłam się oprzeć. Taka kapusta kojarzy mi się z wiosną w kuchni babci. Babcia często ją robiła i zawsze wszystkim bardzo smakowała. Uwielbiam ten smak, zapach... Do tego podałam młode ziemniaczki z koperkiem i dorsza. Polecam


Składniki:
kapusta młoda 1szt
koper pęczek
ocet 1 łyżeczka
sól, pieprz
śmietana 2 łyżki
mąka 1 łyżka
masło 2 łyżki


Kapustę poszatkować, poddusić chwilę na maśle, podlać wodą i gotować do miękkości. Do gotującej się kapusty dodać ocet i przyprawy. Z mąki i śmietany przygotować zawiesinę, dodać do kapusty, zagotować. Pod koniec gotowania wrzucić posiekany drobno koper.

1 komentarz:

  1. dokładnie taki sam obiad jadłam ostatnio u teściowej - pycha !

    OdpowiedzUsuń