Polecam spożywanie natki pietruszki w każdej postaci. Ma ona niezwykle korzystny wpływ na nasz organizm. Zawiera mnóstwo minerałów m.in.: magnez, potas, wapń, miedź, fluor żelazo, sód, fosfor, chlor, b-karoten, oraz witaminy: B1, B2, B6, C (2 razy więcej niż w
cytrynie, w tej samej masie produktu). Natka wpływa na przemianę materii, przyspiesza trawienie,
pomaga na wzdęcia i kolki, działa
moczopędnie. Jedna łyżka posiekanej natki pietruszki dostarcza prawie połowę dziennego zapotrzebowania organizm na witaminę C. Natka dodana do sosów mięsnych lub jajek, zwiększa
przyswajalność żelaza z tych produktów.
Warto zatem spożywać ją codziennie w każdej postaci. U mnie dziś w formie pysznego, zdrowego koktajlu. Niesamowity kolor prawda?Składniki:
jabłko 1szt
pomarańcza 1szt
cytryna 1szt
natka pietruszki garść
stewia do smaku
woda mineralna 1 szklanka
Jabłko pokroić na mniejsze cząstki bez skórki a z cytryny i pomarańczy wycisnąć sok. Cząstki jabłka, sok i natkę pietruszki umieścić w blenderze i zmiksować stopniowo dolewając wodę. Koktajl można dosłodzić wedle uznania (ja tego nie zrobiłam a i tak smakował świetnie).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz