poniedziałek, 27 maja 2013

Poniedziałkowe, leniwe gołąbki

Mam dzisiaj jakiś ciężki, śpiący dzień. Nie miałam specjalnie pomysłu na nic wyszukanego na obiad i padło na gołąbki w kapuście pekińskiej. Moja wersja gołąbków różni się od klasycznej, gdyż używam do ich przygotowania podduszonego mięsa i startych marchwi i pietruszki. Polecam


Składniki:
ryż 1 szklanka
mięso z indyka i karkówka około 400g
cebula 2szt
marchew 2szt
pietruszka 2 szt
olej około 2 łyżek
sól, pieprz, czosnek, zioła zamiast soli
liść laurowy, ziele angielskie
kapusta pekińska

Składniki na sos:
pomidory krojone w puszce 1szt
masło 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
mąka 2 łyżki
woda lub bulion

Ryż ugotować na półtwardo. Mięso pokroić, poddusić. Warzywa i cebulę podsmażyć na oleju. Mięso i warzywa zemleć w maszynce, dodać do ryżu, doprawić.


Liście kapusty pekińskiej zblanszować we wrzącej wodzie. Zwijać niewielkie gołąbki.



Układać w naczyniu do zapiekania na kilku liściach kapusty. Podlać niewielką ilością wrzątku, dodać liście laurowe i ziele angielskie.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na 30 minut.

W rozndlu rozgrzać masło, dodać pomidory, podsmażyć chwilkę. Dodać wodę lub bulion, zagotować, przetrzeć i zagęścić zawiesiną z mąki i śmietany, doprawić.

Gorące gołąbki podawać z porcją sosu. Dietowo wszystko się zgadza, bo gołąbki zjadłam bez sosu pomidorowego, za to z porcją surówki z marchwi i jabłka.

2 komentarze:

  1. robie podobne,uwielbiam gołbki z pekińskiej są bardzo delikatne

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne i dietetyczne. Do sosu jednak polecam przecier Pomidori (Pińczów), do tego dwie szczypty bazylii i słodka śmietankę. Palce lizać. Polecam.

    OdpowiedzUsuń