czwartek, 23 maja 2013

Schab w sosie kminkowym

To bardzo prosty sposób na wykorzystanie schabu w kuchni. Taka porcja mięsa w pysznym kminkowym sosie w połączeniu z ziemniakami, kluskami śląskimi czy kopytkami smakuje wybornie. Przygotowany w ten sposób schab dosłownie rozpływa się w ustach. Polecam


Składniki na 4 porcje:
schab 400g
kminek 1 łyżeczka
sól, pieprz
przyprawa do wieprzowiny - u mnie zioła zamiast soli
masło 2 łyżki
olej 1 łyżka

Mięso lekko rozbić, oprószyć przyprawami i kminkiem, zrumienić na rozgrzanej patelni z tłuszczem. Mięso podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości. Powstały sos można zagęścić mąką ziemniaczaną lub odparować i wymieszać z zimnym masłem, które niewątpliwie podnosi walory smakowe potrawy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz