piątek, 31 maja 2013

Koltety z kurczaka w kolendrowo- pietruszkowo- owsianej panierce

Pani Ania z Przypraw Ani podczas jednej z naszych rozmów telefonicznych zdradziła mi swój przepis na kotlety z wykorzystaniem tych ziół. Wypróbowałam i bardzo smakowało. Zainspirowało mnie to do wykonania kotlecików w ziołowej panierce. Przespacerowałam się na grządki po świeżą pietruszkę i kolendrę, bułkę tartą zastąpiłam płatkami owsianymi a całe jajka samymi białkami. Panierka wyszła bardzo smaczna, aromatyczna a zioła nadały jej fajny posmak. Polecam


Składniki:
pierś z kurczaka 2 szt
białka jaj 2 szt
płatki owsiane 1 szklanka
mały pęczek pietruszki i kolendry
sól, pieprz
olej do smażenia


Pierś z kurczaka pokroić, lekko rozbić, przyprawić solą i pieprzem. Płatki owsiane wsypać z ziołami do malaksera i rozetrzeć.


Mięso panierować w białku i ziołowej panierce.


Kotleciki smażyć na złoty kolor, osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawać z ulubioną surówką (u mnie była mizeria, gdyż synek wkońcu postanowił spróbować ogórka i stwierdził, że może go jeść :) ).


1 komentarz: