środa, 22 maja 2013

Kakaowo- waniliowa rolada drożdżowa

Starałam sobie przypomnieć kiedy ostatni raz piekłam to ciasto, ale musiało być to bardzo dawno skoro nie pamiętam. Przepis i wykonanie jest naprawdę proste a efekt przyjemny dla oka. Polecam na odmianę upiec takie dwukolorowe ciacho.


Składniki:
mąka pszenna 3 szklanki
cukier 6 łyżek
żółtka 3 szt
drożdże 50g
mleko 1szkl
olej 2 łyżki
cukier waniliowy domowy lub aromat waniliowy
kakao 3-4 łyżki
szczypta soli

W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże, cukier. Dodajemy olej i żółtka oraz łyżkę mąki, odstawiamy do wyrośnięcia. Do mąki ze szczyptą soli wlewamy rozczyn, wyrabiamy jednolite ciasto, odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej z nich dodajemy kakao.


Wałkujemy ciasta, nakładamy na siebie, zwijamy roladę.


Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.


Pieczemy w 200stopniach około 35 minut.


2 komentarze: