środa, 29 maja 2013

Barszcz ukraiński

Uwielbiam tą gęstą od warzyw, sycącą i pyszną zupę. Pamiętam ten smak z czasów gdy babcia prowadziła jeszcze jadłodajnię z Rytrze. Oczywiście tamtego smaku nie powtórzę idealnie ale moja wersja też jest pyszna. Polecam zwłaszcza w tym okresie gdy mamy młode ziemniaki, marchewkę i przede wszystkim botwinkę. Czasem dodaję do niej gotowaną kiszoną kapustę, która cudownie wzbogaca smak tego dania. Marysia już zażyczyła sobie miseczkę :)



Składniki:
pęczek botwinki
marchew 2szt
ziemniaki 4 szt
pietruszka 1 szt
fasola biała 1 szkl
przecier pomidorowy 2 łyżki
śmietana 2  łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny lub ocet
koper
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz

Fasolę namoczyć przez 12 godzin, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości, dodać fasolę wraz z wywarem, w którym się gotowała. W osobnym garnku ugotować pokrojoną botwinkę w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny aby nie straciła koloru, połączyć z zupą. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i śmietanę. Nie gotować zupy ze śmietaną! Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, obficie posypaną koperkiem.


1 komentarz:

  1. A buraki, moze jakis zakwas? W koncu to barszcz? Barszcz na samych lisciach botwiny?

    OdpowiedzUsuń