Składniki:
pęczek botwinki
marchew 2szt
ziemniaki 4 szt
pietruszka 1 szt
fasola biała 1 szkl
przecier pomidorowy 2 łyżki
śmietana 2 łyżki
czosnek 1 ząbek
sok z cytryny lub ocet
koper
liść laurowy, ziele angielskie
sól, pieprz
Fasolę namoczyć przez 12 godzin, ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem czosnku, liści laurowych i ziela angielskiego. Ziemniaki, marchew i pietruszkę obrać, pokroić w kostkę, ugotować do miękkości, dodać fasolę wraz z wywarem, w którym się gotowała. W osobnym garnku ugotować pokrojoną botwinkę w wodzie z dodatkiem octu lub soku z cytryny aby nie straciła koloru, połączyć z zupą. Dodać przecier pomidorowy, przyprawy i śmietanę. Nie gotować zupy ze śmietaną! Podawać z kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego, obficie posypaną koperkiem.
A buraki, moze jakis zakwas? W koncu to barszcz? Barszcz na samych lisciach botwiny?
OdpowiedzUsuń