Już nie mogę się doczekać cukinii z własnego ogródka. Póki co muszę się zadowolić tymi kupnymi. Wczoraj udało mi się kupić bardzo przyzwoite okazy, z których powstały te oto kotleciki. Zachęcam do zrobienia ich w domu bo są delikatne i pyszne. Sprawiają wprawdzie czasem troszkę kłopotu przy smażeniu ale efekt smakowy wynagradza wszystkie trudy.
Składniki na 6 placków:
cukinia 1 duża
jajo 1szt
mąka pszenna 1 łyżka
sól, pieprz, czosnek granulowany
świeże zioła (lubczyk, pietruszka, koperek)
olej do smażenia
Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić, odstawić na kilka minut, odcisnąć.
Do cukinii dodać jajko, mąkę, przyprawy, zioła i wymieszać.
Smażyć placuszki na rozgrzanym tłuszczu. Podawać z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Tak prosto, a tak smacznie :) Ja lubię dodać do nich jeszcze żółty ser albo fetę, wtedy są naprawdę idealne.
OdpowiedzUsuń