Ciasto podstawowe:
3 szklanki przesianej mąki
5 łyżek cukru
1 szkl mleka
2 żółtka
30g drożdży
50g stopionego masła
szczypta soli
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
skórka z pomarańczy
rabarbar kilka łodyg
cukier
Kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła
W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy, lekko podgrzać (musi być ciepłe a nie gorące). Dodać drożdże i żółtka, skórkę, wymieszać. Tak przygotowany rozczyn nakarmić łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Rabarbar pokroić na plastry, zasypać cukrem, odstawić na chwilę.
Po wyrośnięciu połączyć z mąką i solą, dokładnie wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość musimy ciasto przebić (czyli zamieszać aby usunąć nadmiar gazów). Po tej czynności znów czekamy aż ciasto wyrośnie.
Z mąki, masła i cukru sporządzić kruszonkę.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać rabarbarem i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 40 minut.
to jest przecież rabarbarowa klasyka! pysznie.
OdpowiedzUsuńzrobiłam je dzisiaj, tylko z rodzynkami zamiast rabarbaru, jest bardzo puszyste i smaczne:)
OdpowiedzUsuń