piątek, 31 maja 2013

Ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Pyszne wiosenno- letnie ciasto z rabarbarem. Słodycz ciasta jest idealnie przełamana przez kwaskowaty rabarbar. Pyszne Polecam


Ciasto podstawowe:
3 szklanki przesianej mąki
5 łyżek cukru
1 szkl mleka
2 żółtka
30g drożdży
50g stopionego masła
szczypta soli 
cukier waniliowy lub esencja waniliowa
skórka z pomarańczy
rabarbar kilka łodyg
cukier

Kruszonka:
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki masła


W rondelku rozpuścić masło, dodać mleko, cukier, cukier waniliowy, lekko podgrzać (musi być ciepłe a nie gorące). Dodać drożdże i żółtka, skórkę, wymieszać. Tak przygotowany rozczyn nakarmić łyżką mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Rabarbar pokroić na plastry, zasypać cukrem, odstawić na chwilę.


Po wyrośnięciu połączyć z mąką i solą, dokładnie wyrobić ciasto.


Wyrobione ciasto włożyć do miski, przykryć i zostawić do wyrośnięcia. Jak podwoi swoją objętość musimy ciasto przebić (czyli zamieszać aby usunąć nadmiar gazów). Po tej czynności znów czekamy aż ciasto wyrośnie.
Z mąki, masła i cukru sporządzić kruszonkę.
Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posypać rabarbarem i kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190stopni na około 40 minut.


2 komentarze:

  1. to jest przecież rabarbarowa klasyka! pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobiłam je dzisiaj, tylko z rodzynkami zamiast rabarbaru, jest bardzo puszyste i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń