piątek, 10 maja 2013

Jajka nadziewane pastą rybną i ogórkowe koszyczki z twarożkiem

Kolejna propozycja na imprezowy stół. Przekąski które przygotowałam są bardzo łatwe do wykonania, tanie a dodatkowo pięknie wyglądają na stole. Polecam. 


Składniki:
jajka na twardo 10szt
ryba wędzona (makrela) 1 mała
śmietana 1 łyżka
chrzan 1-2 łyżeczki
sól, pieprz
ogórki 3 szt
ser biały twarogowy 100g
ulubione przyprawy do twarożku (ja użyłam soli i pieprzu, ale można dodać paprykę, pomidory, curry itp)
dekoracja: rzodkiewki, natka pietruszki, koper, papryka

Jajka nadziewane:
Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Żółtka zemleć razem z rybą (dokładnie usunąć ości z ryby), dodać śmietanę, chrzan i przyprawy. Powstałą pastą nadziewać jajka, udekorować.

Ogórkowe koszyczki:
Ogórka przekroić na 4-5 mniejszych kawałków (długości około 4cm). W połowie każdego ogórka wycinać zygzak dokładnie docinając do środka warzywa. Rozdzielić koszyczkowe połóweczki. Nadziewać ogórka pastą twarogową, udekorować.

2 komentarze:

  1. Beatko!!! Adoptuj mnie! Będę sprzątała po Twoim gotowaniu! Obiecuję być grzeczna i niewymagająca, tylko gotuj!

    OdpowiedzUsuń
  2. Hahaha Zapraszam Rozgość się...

    OdpowiedzUsuń