sobota, 11 maja 2013

Koreczki z serów

Uwielbiam te koreczki. Są idealne na imprezowe stoły. Robi się je bardzo łatwo ale  wymagają czasu i uwagi. Są przepyszne i napewno każdy poradzi sobie z ich zrobieniem bez najmniejszych problemów.


Składniki:
ananas 1 szt
ser żółty krojony najlepiej gouda 300g
ser biały półtłusty 300g
papryczka chili
szczypiorek duży pęczek
sól, pieprz
oliwki
wykałaczki
natka pietruszki
dużo wolnego czasu i cierpliwości :)

Z mielonego sera białego, szczypiorku i przypraw sporządzić gładką pastę. Na plastry żółtego sera nakładać wałeczek z sera białego i zwijać równe ruloniki, układać na desce, schłodzić. Można też równomiernie posmarować plaser sera pastą i zwinąć rulonik. Odstawić do lodówki. Kiedy roladki porządnie się schłodzą, pokroić je na 5-6 kawałków długości około 1,5cm, nabijać na wykałaczkę z połówką oliwki i natką pietruszki. Tak przygotowany koreczek nabić na ananas.Do koreczków można też dodać wędlinę. Polecam

3 komentarze:

  1. Rewelacja na imprezę ! Z chęcią skopiuję na najbliższym zlocie znajomych !

    OdpowiedzUsuń
  2. Beatka, już załatwiam dokumenty adopcyjne ;) Co do pytania o winogrona, żelatyna w spreju. Nakładana stopniowo, co 30 minut w chłodnym miejscu trzeba spryskać.

    OdpowiedzUsuń
  3. Haha Dzięki za podpowiedź. Ostatecznie zdecydowałam się na świeże kwiaty ale w głowie już mam pomysł na tort dla mamy z owocami i tam zapewne wykorzystam żelatynę. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń