czwartek, 16 maja 2013

Jabłka w cieście razowym

To jedno z ulubionych dań mojego syna. Był taki czas, że ciężko było wmusić w niego cokolwiek innego niż te jabłka, rosołek i płatki z mlekiem. Te czasy na szczęście minęły ale sentyment Jaśka do racuchów pozostał. Do dziś znikają w okamgnieniu. Moja wersja jest inna od klasycznej. Ja do ciasta używam mąki razowej, którą staram się przemycać w mojej kuchni do wszystkich potraw mącznych. Według mnie tutaj taka mąka pasuje idealnie.


Składniki:
2-3 jabłka
mleko 1/2 szkl
woda mineralna 1/2 szkl
mąka pszenna 1/2 szkl
mąka razowa 1 szkl
szczypta soli
2 jajka
olej do smażenia
cukier puder i cynamon do oprószenia placuszków

Jabłka obrać, wydrążyć, pokroić w plastry.


Z pozostałych składników sporządzić gładkie jednolite ciasto o konsystencji gęstej śmietany. W cieście zanurzać jabłka, smażyć na złoty kolor.
Podawać oprószone cukrem pudrem i cynamonem.

2 komentarze:

  1. Też staram się używać zdrowszej mąki :) Super racuszki, aż zgłodniałam!

    OdpowiedzUsuń