sobota, 25 maja 2013

Leniwe pierogi z sosem imbirowo- cynamonowo- cytrynowo- miodowym

To smak piątkowych obiadów z mojego dzieciństwa. Uwielbiałam te kluseczki. Moje dzieci też chętnie je jedzą. Podaję je najczęściej z sosem imbirowo- cynamonowo- cytrynowo- miodowym, który idealnie tu pasuje. 


Składniki na kluski:
ser biały twarogowy 300g
mąka pszenna 1 szklanka
jaja 2 szt

Twaróg zemleć, dodać mąkę i żółtka, wymieszać ciasto. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem, wyrobić.


Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i odcinać niewielkie kluseczki.


Kluseczki gotować we wrzącej osolonej wodzie kilka minut.


Składniki na sos:
miód 2 łyżki
masło 1 łyżka
imbir 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
sok i skórka otarta z 2 cytryn
ewentualnie cukier

Wszystkie składniki umieścić w garnku, zagotować, w razie potrzeby dosłodzić.


4 komentarze:

  1. Proste, a pyszne danie :) Uwielbiam takie kluseczki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem warto wrócić do takich domowych, prostych dań... Pozdrawiam

      Usuń
  2. Stęskniłam się za takimi leniwymi:)

    OdpowiedzUsuń