To smak piątkowych obiadów z mojego dzieciństwa. Uwielbiałam te kluseczki. Moje dzieci też chętnie je jedzą. Podaję je najczęściej z sosem imbirowo- cynamonowo- cytrynowo- miodowym, który idealnie tu pasuje.
Składniki na kluski:
ser biały twarogowy 300g
mąka pszenna 1 szklanka
jaja 2 szt
Twaróg zemleć, dodać mąkę i żółtka, wymieszać ciasto. Z białek ubić pianę, połączyć z ciastem, wyrobić.
Z ciasta uformować wałeczek, lekko spłaszczyć i odcinać niewielkie kluseczki.
Kluseczki gotować we wrzącej osolonej wodzie kilka minut.
Składniki na sos:
miód 2 łyżki
masło 1 łyżka
imbir 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
sok i skórka otarta z 2 cytryn
ewentualnie cukier
Wszystkie składniki umieścić w garnku, zagotować, w razie potrzeby dosłodzić.
Proste, a pyszne danie :) Uwielbiam takie kluseczki.
OdpowiedzUsuńCzasem warto wrócić do takich domowych, prostych dań... Pozdrawiam
UsuńStęskniłam się za takimi leniwymi:)
OdpowiedzUsuńProszę się częstować :)
Usuń