sobota, 4 maja 2013

Focaccia z oliwkami

Moja pierwsza focaccia. Od dawna przymierzałam się do tego by ją zrobić. Nie miałam sprawdzonego przepisu więc troszkę się obawiałam co z tego wyniknie. Skorzystałam z pomysłu na focaccię mojej koleżanki, troszkę doczytałam w książkach kucharskich i przystąpiłam do pracy. Część zjedliśmy do grilla zamiast chleba a ostatki dzisiaj z pastą serową na śniadanie. Pycha


Składniki:
mąka pszenna 1kg
woda ciepła 600ml
drożdże 30g
sól 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
oliwki
oliwa
gałązki rozmarynu

Mąkę wymieszać z solą. W wodzie rozpuścić drożdże z cukrem. Połączyć mąkę z zaczynem i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja postawiłam miskę z ciastem na parapecie i uciekało z niej już po chwili.


Ciasto powinno wyrastać około godziny. Wyłożyć ciasto na stolnicę wysypaną mąką lub bezpośrednio na przygotowaną blaszkę. Rozwałkować lub rozciągnąć dłońmi. Zrobić zagłębienia kciukiem.


Na cieście rozłożyć oliwki, posypać wierzch gałązkami rozmarynu, skropić oliwą.


Odczekać chwilę aż ponownie podrośnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na około 40 minut.


Focaccia – potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy (bez sera i sosu pomidorowego – samo ciasto). Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami (rozmaryn, szałwia) polanego oliwą ciasta, do pulchnego z suszonymi pomidorami i oliwkami. Zazwyczaj podawane na ciepło.
Focaccia podawane jest przed posiłkiem dla zaspokojenia pierwszego głodu oraz do innych potraw jako dodatek. (źródło: Wikipedia)

2 komentarze:

  1. Wow, Focaccię jadłam pierwszy raz rok temu na wakacjach robioną przez znajomą i bardzo mnie zachwyciła (byłą jeszcze z zapieczonymi suszonymi pomidorami) , myślę że to sprawa genialnego przepisu. Pamiętam,że najlepsza była polana oliwą z oliwek i z dodatkiem masła czosnkowego.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszła Ci extra! Uwielbiam focaccię :)

    Dużo słońca!

    Agata

    OdpowiedzUsuń