czwartek, 1 sierpnia 2013

Jogurtowe ciasto ze śliwkami i owsianą kruszonką

Dzisiaj pierwszy dzień wakacji mojego synka. Na tę okoliczność postanowiłam upiec na podwieczorek ciacho, które w mojej rodzinie bardzo często jadaliśmy w lecie w wersji z jabłkami, śliwkami, porzeczkami czy wiśniami.  Jest bardzo proste do przygotowania, wykonanie jest bardzo zbliżone do muffinek, dobrze smakuje ze wszystkimi owocami. Zamiast klasycznej kruszonki postanowiłam wykorzystać płatki owsiane, które fajnie komponują się ze śliwkami i cynamonem. Polecam


Składniki na ciasto (blacha kwadratowa o boku 30cm):
mąka pszenna 2 szklanki (350g)
cukier waniliowy
cukier 120g
szczypta soli
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
olej 1/2 szklanki
jaja 4szt
jogurt naturalny 250g
śliwki lub inne owoce
cynamon
cukier do posypania owoców

Do dużej miski przesiać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Dodać cukier i cukier waniliowy, wymieszać. W drugiej misce zmieszać składniki mokre (olej, jaja, jogurt). Wymieszać dokładnie składniki suche i mokre. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzch ciasta wyłożyć połówki śliwek, posypać cynamonem i cukrem.


Kruszonka owsiana:
płatki owsiane 1 szkl
masło 2 łyżki
cukier (najlepiej brązowy) 2-3 łyżki

Wymieszać wszystkie składniki. Kruszonkę wyłożyć na ciasto.


Ciasto piec około 40 minut w temperaturze 180stopni.






1 komentarz: