środa, 31 lipca 2013

Zielone placki ziemniaczane

Miały być kotlety z groszku zielonego, marchewki i jajek ale wyszła papka więc trzeba było albo dosypać tony mąki albo wymyślić coś innego. Wpadłam na pomysł by groszkową papkę zamienić na placki ziemniaczane. Efekt jest rewelacyjny. Polecam zdecydowanie taki obiadek. Pyszne zielone placuszki ziemniaczane ze śmietaną lub jogurtem i świeżymi ziołami. Mniam...


Składniki:
ziemniaki 500-700g
marchew 2szt
cebula 1szt
groszek zielony mrożony 300g
jaja 2szt
mąka 1/2 szkl
sól, pieprz, czosnek granulowany
olej

Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Groszek ugotować w niewielkiej ilości wody z odrobiną masła, zmielić w maszynce lub utrzeć w malakserze razem z cebulą. Ziemniaki i marchew zetrzeć na tarce, dodać groszek z cebulą, jajka, mąkę i przyprawy. Wyrobić jednolite ciasto. Placki smażyć na patelni najlepiej bez tłuszczu. Podawać z jogurtem lub śmietaną, posypane świeżymi ziołami.

1 komentarz:

  1. mniam, już dawno nie jadłam placków ziemniaczanych, świetny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń