piątek, 9 sierpnia 2013

Pełnoziarnista zebra

Kiedy pracowałam w szkole musiałam uczyć dzieciaki prawidłowego doboru mąki do ciast. Taki program, takie zasady... Dziś łamię te zasady i okazuje się, że z mąki razowej, pełnoziarnistej da się zrobić prawie wszystko. Dziś jedno z pierwszych ciast jakie piekłam jako dziecko pod okiem cioci. Przepis prawie ten sam co wtedy, ale zamiast mąki zwykłej u mnie jest pełnoziarnista. Ciasto wyszło smaczne ale nieco niższe niż według tradycyjnego przepisu. Polecam taką zdrowszą wersję.


Składniki:
mąka pełnoziarnista 2,5szkl
szczypta soli
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
3/4szkl oleju
1szkl wody gazowanej
cukier 1szkl (lub stewia)
jaja 5szt
cukier waniliowy
3-4 łyżki kakao

Jaja ubić mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawać mąkę. Do ciasta powoli wlewać olej, a później wodę aż do połączenia składników. Dodać proszek do pieczenia, sól. Podzielić ciasto na dwie części, do jednej z nich dodać kakao. Formę wyłożoną papierem do pieczenia napełnić ciastem. Na środek blachy lać po 1 łyżce ciasta jasnego i ciemnego aż wykorzystamy całość.



Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 50 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz