poniedziałek, 19 sierpnia 2013

Cytrynka idealna

To jedno z moich ulubionych ciast. Jest pyszne, cytrynowe, nie za słodkie - wręcz idealne. Dodatkowo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Polecam takie ciasto do kawy zwłaszcza w gorące letnie dni. To ciasto to miks pięciu czy sześciu wersji, które dostałam od cioć i koleżanek. Polecam bo jest naprawdę rewelacyjne.


Biszkopt:
5 jaj
cukier 1/2 szklanki
mąka 1szkl
szczypta soli
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, stopniowo dodawać żółtka. Do masy jajecznej dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać, wyłożyć ciasto na blachę i piec około 35minut w temperaturze 170stopni.

Krem cytrynowy:
woda 1,5 szkl
sok z cytryny 0,5szkl
mąka 4 łyżki
żółtko 1 szt
cukier 1szkl
masło 200g

W niewielkiej ilości wody z sokiem rozprowadzić mąkę z żółtkiem. Zawiesinę wlać do wrzącej wody z sokiem i cukrem, ugotować budyń, ostudzić. Zimny budyń dodawać stopniowo do utartego  na puch masła.
Powstałą masę wyłożyć na ostudzony biszkopt.

Krem śmietanowy:
śmietana 30% 600ml
ser mascarpone 100g
galaretka cytrynowa 2 szt

Galaretki rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić. Śmietankę ubić na sztywno, dodać ser mascarpone i galaretkę, zmiksować. Krem wyłożyć na ciasto (odłożyć 4-5 łyżek).


Na wierzchu poukładać herbatniki, szkolne (pepitki), posmarować pozostałą masą śmietanową a na wierzch zetrzeć czekoladę.


Można też wykończyć ciasto lukrem cytrynowym zrobionym z soku z cytryny i cukru pudru. Ciasto schłodzić.



4 komentarze: