wtorek, 27 sierpnia 2013

Owsianka ze śliwkami i orzechami

Dzisiaj pomysł na idealnie pyszny początek dnia. Sezon na śliwki węgierki w pełni więc grzechem byłoby nie wykorzystać tych pyszności w kuchni. Dzisiejsza owsianka przygotowana jest z dodatkiem aromatycznego śliwkowo- miodowego sosu, duszonych śliwek, prażonych orzechów włoskich i łyżki jogurtu naturalnego. Mniam 


Składniki na 1 porcję:
płatki owsiane 30g
mleko 200ml
śliwki węgierki bez pestek 100g
orzechy włoskie 30g
miód 1 łyżeczka (12g )
jogurt naturalny 1 łyżka (25g)
cynamon


Płatki owsiane ugotować na mleku. Śliwki pokroić na cząstki i poddusić na patelni z łyżeczką miodu i 4 łyżkami wody. Po około 4 minutach wyjąć połowę śliwek do dekoracji a resztę owoców nadal dusić do momentu aż będą całkiem miękkie. Powstały sos przetrzeć przez sito, dodać cynamon i ewentualnie dosłodzić stewią. Orzechy włoskie lekko podprażyć na suchej patelni.
Na talerz wyłożyć owsiankę, polać sosem, udekorować cząstkami śliwek, jogurtem i orzechami.



1 komentarz:

  1. hmmmm... jadłam ostatnio taką owsiankę - http://prettystrawberries.blogspot.com/2013/08/426-sliwkowo-i-delikatnie.html :)
    jest pyszna !

    OdpowiedzUsuń