UDKA
FASZEROWANE (5porcji)
Udka
z kurczaka 5szt
Ser
żółty 200g
Pieczarki
300g
Cebula
dymka 1 pęczek
Cebula
2szt
Przyprawy:
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
Wykonanie:
Udka
umyć, delikatnie wykroić kości. Należy uważać aby przy tej czynności nie
uszkodzić skóry. Mięso delikatnie przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w
plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni zrumienić cebulę,
dodać pieczarki. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem, lekko
przestudzić. Do pieczarek dodać tarty żółty ser oraz posiekaną dymkę. Tak
przygotowanym farszem nadziewać udka, obłożyć dokładnie skórą, przyprawić i
wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45minut.
ZIEMNIACZKI
HASSELBACK
ziemniaki podobnej wielkości 10-12szt
masło 2 łyżki
olej 4 łyżki
sól, pieprz
gałązka rozmarynu lub rozmaryn suszony
cząstki cytryny
Wykonanie:
Ziemniaczki obrać i umyć. Naciąć co 0,5cm uważając by nie przeciąć ziemniaka do końca bo wtedy się rozpadnie.
Poukładać w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą. Roztopić masło i połączyć je z olejem. Powstałą mieszanką polać ziemniaki, dodać gałązkę rozmarynu i cząstki cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.
o jaaa... zjadłabym sobie takie udko!
OdpowiedzUsuń