środa, 14 sierpnia 2013

Udka faszerowane pieczarkami i serem, pieczone ziemniaczki

Dziś propozycja na obiad z wykorzystaniem drobiowych udek. Przepis na faszerowane udka od razu spodobał się mojej rodzinie. Dzieciaki chętnie je jedzą. Są daniem dość pracochłonnym ale raz na jakiś czas przecież można poświęcić nieco więcej czasu na gotowanie. Polecam 




UDKA FASZEROWANE (5porcji)



Udka z kurczaka 5szt

Ser żółty 200g

Pieczarki 300g

Cebula dymka 1 pęczek

Cebula 2szt

Przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do kurczaka



Wykonanie:

Udka umyć, delikatnie wykroić kości. Należy uważać aby przy tej czynności nie uszkodzić skóry. Mięso delikatnie przyprawić. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, cebulę pokroić w kostkę. Na rozgrzanej patelni zrumienić cebulę, dodać pieczarki. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem, lekko przestudzić. Do pieczarek dodać tarty żółty ser oraz posiekaną dymkę. Tak przygotowanym farszem nadziewać udka, obłożyć dokładnie skórą, przyprawić i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 45minut. 


ZIEMNIACZKI HASSELBACK


ziemniaki podobnej wielkości 10-12szt
masło 2 łyżki
olej 4 łyżki
sól, pieprz
gałązka rozmarynu lub rozmaryn suszony
cząstki cytryny

Wykonanie:


Ziemniaczki obrać i umyć. Naciąć co 0,5cm uważając by nie przeciąć ziemniaka do końca bo wtedy się rozpadnie.
Poukładać w naczyniu żaroodpornym, oprószyć solą. Roztopić masło i połączyć je z olejem. Powstałą mieszanką polać ziemniaki, dodać gałązkę rozmarynu i cząstki cytryny. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około godzinę.

1 komentarz: