Ta włoska sałatka szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Jest pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje swym delikatnym smakiem. Dziś wsuwam sałatkę na śniadanie ze świeżą razową bułeczką. Moja wersja Caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam
Składniki:
pomidorki koktajlowe 1op
mozzarella mini 1op
oliwa z oliwek 2 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
sok z cytryny
garść świeżej bazylii
sól, pieprz
Pomidorki i mozzarellę pokroić w plastry, poukładać na talerzu w kolejności ser, pomidor, liść bazylii. Z oliwy, octu i pozostałej ilości bazylii zrobić w moździerzu gładki sos, doprawić go solą i odrobiną soku z cytryny. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę. Mniam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz