To pyszny, szybki pomysł na obiad. Tym razem wykorzystałam makaron tagliatelle. Tagliatelle to klasyczny włoski makaron z rejonu Emilia-Romagna w
kształcie długich, płaskich wstążek o grubości ok. 2 mm i szerokości
0,65-1 cm. Jakby tego szczęścia było mało, wykorzystałam razowe wstążki, które według mnie są najlepsze do tego prostego dania. Sos serowy smakuje świetnie w połączeniu z brokułem i szynką.
Składniki:
makaron tagliatelle lub inny 1 opakowanie
brokuły świeże 2szt
czosnek 2 ząbki
ser topiony 200g
mleko 1/2 szklanki
szynka gotowana lub inna wędlina w kawałku około 150g
Ser rozpuścić z mlekiem, zagotować, dodać zmiażdżony czosnek i szynkę pokrojoną w kosteczkę. Brokuły i makaron ugotować al dente. Połączyć wszystkie składniki ze sobą, posypać świeżymi ziołami.
wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuń