poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Babka ziemniaczana z szynką

Oto kolejne z dań wykonanych na szkoleniu. Tym razem zaproponowałam Paniom nieco inne wykorzystanie ziemniaków. Upiekłyśmy wspólnie babkę ziemniaczaną, która jest absolutnie genialna w swej prostocie. Przepis kiedyś już publikowałam na blogu ale z chęcią go powtórzę.


Składniki:
Składniki:
ziemniaki 1,5kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajka 3szt
cebula 2szt
szynka gotowana lub inna wędlina 150g
majeranek 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki


Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć na sito i odstawić chwilkę by ociekły. W tym czasie podsmażyć na patelni szynkę i cebulę pokrojone w kostkę. Starte ziemniaki wymieszać z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno posiekanym czosnkiem.


Dodać sól, majeranek.


Masę przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia baby. Piec 1,5 godziny w temp 150stopni.

3 komentarze:

  1. nigdy nie robiłam, x czasu się zbieram do niej. Rzeczywiście prosty przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń