Oto kolejne z dań wykonanych na szkoleniu. Tym razem zaproponowałam Paniom nieco inne wykorzystanie ziemniaków. Upiekłyśmy wspólnie babkę ziemniaczaną, która jest absolutnie genialna w swej prostocie. Przepis kiedyś już publikowałam na blogu ale z chęcią go powtórzę.
Składniki:
Składniki:
ziemniaki 1,5kg
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajka 3szt
cebula 2szt
szynka gotowana lub inna wędlina 150g
majeranek 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
czosnek 2 ząbki
Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Przełożyć
na sito i odstawić chwilkę by ociekły. W tym czasie podsmażyć na patelni szynkę i cebulę pokrojone w kostkę. Starte ziemniaki wymieszać z
jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno
posiekanym czosnkiem.
Dodać sól, majeranek.
Masę przełożyć do natłuszczonej formy do pieczenia baby. Piec 1,5 godziny w temp 150stopni.
nigdy nie robiłam, x czasu się zbieram do niej. Rzeczywiście prosty przepis:)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń