środa, 14 sierpnia 2013

Galantyna z kurczaka

To moja propozycja na menu imprezowe. Warto czasem podać gościom coś innego niż zwykła wędlina. Galantyna nie sprawia wiele trudności przy przygotowaniu. Najwięcej cierpliwości wymaga usunięcie skóry i oddzielenie mięsa od kości, reszta to łatwizna. Nadzienie można przygotowywać na różne sposoby. Niektórzy dodają do środka boczek, omlet, świeże zioła czy warzywa. Ja przygotowałam galantynę z dodatkiem gotowanych jaj i natki pietruszki. Polecam


GALANTYNA GOTOWANA Z KURCZAKA

Kurczak  1szt
Jajo surowe  1szt
Jaja gotowane na twardo  3szt
Przyprawy: sól, pieprz, jarzynka lub świeże zioła
Natka pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka obrać delikatnie ze skóry, tak aby jej nie porozcinać. Mięso odkroić od kości i zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, przyprawę do smaku, posiekaną  natkę pietruszki, 1 surowe jajo i 3 posiekane, ugotowane na twardo jajka. Wszystko wymieszać. Rozłożyć skórę z kurczaka na desce i wyłożyć na nią przygotowane mięso, uformowane w rulon. Owinąć mięso skórą z kurczaka, a następnie zwykłym bandażem lub gazą. Do garnka wlać wodę, przyprawić solą, pieprzem. Włożyć galantynę i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Ostudzić w wodzie. Wyjąć odwinąć gazę lub bandaż. Pokroić galantynę w plastry.


3 komentarze: