GALANTYNA
GOTOWANA Z KURCZAKA
Kurczak 1szt
Jajo
surowe 1szt
Jaja
gotowane na twardo 3szt
Przyprawy:
sól, pieprz, jarzynka lub świeże zioła
Natka
pietruszki
Wykonanie:
Kurczaka
obrać delikatnie ze skóry, tak aby jej nie porozcinać. Mięso odkroić od kości i
zmielić w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodać sól, pieprz, przyprawę
do smaku, posiekaną natkę pietruszki, 1
surowe jajo i 3 posiekane, ugotowane na twardo jajka. Wszystko wymieszać. Rozłożyć
skórę z kurczaka na desce i wyłożyć na nią przygotowane mięso, uformowane w
rulon. Owinąć mięso skórą z kurczaka, a następnie zwykłym bandażem lub gazą. Do
garnka wlać wodę, przyprawić solą, pieprzem. Włożyć galantynę i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę. Ostudzić w wodzie. Wyjąć odwinąć gazę lub bandaż.
Pokroić galantynę w plastry.
Galantynie zawsze mówię tak:)
OdpowiedzUsuńPięknie podana!
OdpowiedzUsuńO jej :D
OdpowiedzUsuńależ to musi smakować Mmmmmm ... zaraz się rozpłynę :P
Pozdrawiam serdecznie :)