Ciasto marchewkowe (tortownica o średnicy 20cm):
2 szklanki startej na grubych oczkach marchewki
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
4 jajka
szczypta soli
3/4 szklanki oleju
Wymieszać dokładnie wszystkie składniki.
Wyłożyć na blachę do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. Piec do suchego patyczka, ostudzić. Po wystudzeniu przekroić na 3 części.
Krem śmietanowy:
śmietanka 30% 500ml
ser mascarpone 100g
cukier puder 2 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, upłynnić na parze wodnej lub w mikrofali uważając aby się nie zagotowała. Śmietankę ubić na szitywno, dodać serek i cukier, żelatynę, zmiksować. Podzielić krem na dwie części, przełożyć biszkopt.
Krem waniliowy do dekoracji:
mleko 1szkl
mąka pszenna 2 łyżki
żółtko 1szt
laska wanilii lub cukier waniliowy
cukier 4 łyżki
masło 150g
W niewielkiej ilości mleka rozprowadzić mąkę z żółtkiem. Resztę mleka zagotować z laską wanilii i cukrem (oczywiście laskę wanilii przekroić wzdłuż, wydrążyć ziarenka i wszystko razem z mlekiem zagotować), dodać zawiesinę z mąki i żółtka, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć na puch, dodawać stopniowo zimny budyń. Powstałym kremem udekorować tort.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz