Składniki na 6 porcji:
mięso mielone z szynki 500g
jajo 1 szt
marchew 2szt
cebula 1szt
garść świeżych ziół (u mnie bazylia, koper, majeranek, lubczyk i oregano)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
olej do smażenia 2 łyżki
Zioła posiekać, marchew zetrzeć na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajo, odrobinę wody, przyprawy i wyrobić wszystko na jednolitą masę.
Formować niewielkie kuleczki w zwilżonych wodą dłoniach.
Pulpeciki zrumienić, podlać wodą lub bulionem i dusić około 15 minut pod przykryciem.
Sos pomidorowy:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
przecier pomidorowy 4 łyżki
wywar, bulion lub woda
przyprawy: sól, pieprz
Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do niej przecier pomidorowy i bulion, zagotować, doprawić.
Pulpeciki podawać z kaszą wiejską i sosem pomidorowym, oprószone posiekanymi ziołami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz