środa, 7 sierpnia 2013

Kasza, ziołowo- warzywno- mięsne pulpeciki i sos pomidorowy

Od dziecka bardzo lubię taki obiad. Moja wersja pulpecików różni się jednak od tych, które pamiętam z dzieciństwa. Do masy mięsnej nie dodaję nigdy namoczonej bułki tylko tarte warzywa, nigdy nie obtaczam pulpecików w mące czy bułce tartej, wybieram mielone z szynki i doprawiam je garścią świeżych ziół. Polecam


Składniki na 6 porcji:
mięso mielone z szynki 500g
jajo 1 szt
marchew 2szt
cebula 1szt
garść świeżych ziół (u mnie bazylia, koper, majeranek, lubczyk i oregano)
przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
olej do smażenia 2 łyżki


Zioła posiekać, marchew zetrzeć  na grubych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Do mięsa dodać warzywa, jajo, odrobinę wody, przyprawy i wyrobić wszystko na jednolitą masę.


Formować niewielkie kuleczki w zwilżonych wodą dłoniach.


Pulpeciki zrumienić, podlać wodą lub bulionem i dusić około 15 minut pod przykryciem.

Sos pomidorowy:
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
przecier pomidorowy 4 łyżki
wywar, bulion lub woda
przyprawy: sól, pieprz

Z masła i mąki sporządzić zasmażkę, dodać do niej przecier pomidorowy i bulion, zagotować, doprawić.

Pulpeciki podawać z kaszą wiejską i sosem pomidorowym, oprószone posiekanymi ziołami.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz