Dziś na słodko... Wybieramy się nad wodę bo upał daje się mocno we znaki a do koszyka z przekąskami wrzucam właśnie takie drożdżówki. Można je zrobić z dowolnymi owocami. Ja wybrałam borówki amerykańskie, zerwane z własnego krzaczka. Polecam
Składniki na około 20 drożdżówek:
mąka pełnoziarnista ( u mnie Lubella) 3 szklanki
mleko 1 szklanka
żółka 2 szt
olej 2 łyżki
cukier 5 łyżek
cukier waniliowy
szczypta soli
drożdże 50g
budyń 2 opakowania
owoce
Mąkę wsypać do miski, dodać sól. W ciepłym mleku rozpuścić cukier, drożdże. Dodać olej, żółtka, 2-3 łyżki mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Połączyć rozczyn z mąką, wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). W międzyczasie ugotować budyń w połowie ilości mleka, ostudzić.
Rozwałkować ciasto na prostokąt grubości około 1cm, rozsmarować budyń, rozłożyć cienką warstwę borówek.
Zwinąć ciasto w rulon, kroić na 2cm plastry.
Drożdżówki układać na blasze wyłożonej papierem i piec około 20 minut w temp 190 stopni.
Rewelacyjny blog. Też bardzo lubię gotować i od niedawna dzielę się swoimi przepisami. Na pewno kiedyś skorzystam z Pani przepisów :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń