Składniki:
soczewica czerwona 1,5 szklanki
marchew 3 szt
seler 1/4 szt
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
pomidory z puszki 1opakowanie
przyprawa do rosołu Przyprawy Ani vel Artemida
majeranek
olej lub oliwa 2 łyżki
Soczewicę gotować we wrzącej wodzie z przyprawą do rosołu około 30minut. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na oliwie lub oleju podsmażyć chwilkę cebulę, dodać starte warzywa i czosnek, poddusić aż zmiękną.
Do soczewicy dodać pomidory, majeranek i warzywa. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami czosnkowymi i kleksem jogurtu naturalnego.
Ciekawa propozycja :-)
OdpowiedzUsuń