poniedziałek, 26 sierpnia 2013

Zupa krem z czerwonej soczewicy, marchwi i pomidorów z czosnkową grzanką

Uwielbiam tą zupę. Jest genialna, sycąca, pyszna i zdrowa a do tego cudnie wygląda. Zachęcam wszystkich do wykorzystywania soczewicy z kuchni. Przepisów na jej wykorzystanie nigdy za wiele. Paniom ze szkolenia ten przepis również przypadł do gustu co mnie bardzo cieszy.


Składniki:
soczewica czerwona 1,5 szklanki
marchew 3 szt
seler 1/4 szt
cebula 2 szt
czosnek 2 ząbki
pomidory z puszki 1opakowanie
przyprawa do rosołu Przyprawy Ani vel Artemida
majeranek
olej lub oliwa 2 łyżki



Soczewicę gotować we wrzącej  wodzie z przyprawą do rosołu około 30minut. Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Na oliwie lub oleju podsmażyć chwilkę cebulę, dodać starte warzywa i czosnek, poddusić aż zmiękną.
Do soczewicy dodać pomidory, majeranek i warzywa. Gotować jeszcze 10 minut. Doprawić do smaku, posypać natką pietruszki. Podawać z grzankami czosnkowymi i kleksem jogurtu naturalnego.

1 komentarz: