wtorek, 9 kwietnia 2013

Kotlety z czerwonej fasoli ze szczypiorkiem

Pyszne, zdrowe, kolorowe. Wiele razy robiłam kotlety z białej fasoli i zawsze znikały w okamgnieniu. Tym razem chciałam spróbować je w wersji czerwonej. Są przepyszne. Posmak szczypiorku rewelacyjnie tutaj pasuje, papryczka dodaje ostrości a fasola lekkiej słodyczy. Polecam 


Składniki:
czerwona fasola z puszki 2szt
jajo 1szt
seler 1/4 dużej sztuki
pietruszka 2 szt
cebula 1 duża
por 1szt 
szczypior z cebulki dymki
czosnek granulowany
papryczka chili
przyprawa do rosołu Artemida
mąka 1 płaska łyżka
olej 2 łyżki
bułka tarta

Pora, cebulę i szczypior posiekać. Przesmażyć na łyżce oliwy, dodać starty seler i pietruszkę, chwilkę poddusić.


Fasolę i warzywa zemleć w maszynce, dodać jajo i przyprawy, mąkę, dokładnie wymieszać.


Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć najlepiej bez tłuszczu.
Podawać z surówką i ziemniakami.




A dietowo wszystko się zgadza. 120g białka z fasoli i jajka, 200g węglowodanów w postaci ziemniaków i warzywa w surówce.

1 komentarz:

  1. ale cudeńka!
    z wielką chęcią zjadłabym takiego kotleta! ;D

    OdpowiedzUsuń