Składniki:
tarte buraki 1 szkl
tarta marchew 1szkl
mąka 2 szkl
cukier 1,2 szkl
olej 1 szkl
jaja 4szt
aromat waniliowy
sól 1/2 łyżeczki i szczypta (do piany)
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
migdały lub orzechy 1/2 szkl
sok z jednej pomarańczy
skórka z pomarańczy 1 łyżka
Żółtka, cukier, olej i olejek wymieszać w misce.
Dodać starte buraki i marchew, sok i skórkę z pomarańczy.
Wsypać przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę, wymieszać dokładnie ciasto, dodać migdały.
Ubić białka na sztywno ze szczyptą soli i połączyć delikatnie z ciastem.
Ciasto przełożyć do formy wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą.
Przyznacie sami, że widok takiego różowego ciasta jest dość zaskakujący i mało apetyczny. Pełna obaw wstawiłam ciacho do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 1 godzinę.
Efekt był jednak świetny. Ciasto jest przepyszne. Brakowało mi tylko troszkę czegoś kwaskowatego więc na wierzchu pojawiła się domowa "galaretka" pomarańczowa.
Składniki:
sok z 2 pomarańczy
żelatyna 2 łyżeczki
cukier do smaku
cząstki pomarańczy
Sok podgrzać, rozpuścić żelatynę, wrzucić pokrojone cząstki pomarańczy. Jak zacznie tężeć wyłożyć na ciasto.
Ciasto z gatunku tych co to się pojawiać w przyszłości będą.
Szkoda że nie zostaje takie różowe:)
OdpowiedzUsuńnaprawdę zaskakujące, muszę zrobić.
Piekłam już ciasto i z marchewką, i z burakami, ale z jednym i drugim - nigdy. Świetny pomysł!
OdpowiedzUsuń