wtorek, 2 kwietnia 2013

Curry z indykiem i warzywami

Według mnie to idealny obiad... Chude mięso indyka podduszone z cebulą, marchewką i pietruszką w jogurtowym sosie z mnóstwem curry. Do tego brązowy ryż i surówka z marchewki z pomarańczą... Taki obiadek znika z talerzy w kilka sekund. Polecam




Składniki na 4 porcje:
filet z indyka lub kurczaka 300g
cebula 1szt
papryczka chili według uznania
czosnek 1 ząbek
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
curry 1 łyżka
olej lub oliwa 2 łyżki
jogurt naturalny 1 duży
sól
ryż brązowy 200g


Mięso pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę. Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w plastry. Czosnek i papryczkę chili posiekać drobno.
Na rozgrzany olej wrzucić cebulę, zezłocić. Dodać mięso i po 10 minutach pozostałe warzywa.

Chwilkę podsmażyć, podlać niewielką ilością wody i dusić pod przykryciem do momentu aż mięso będzie miękkie. Dodać sól i curry.
Pozostałą w rondlu wodę odparować, zestawić z ognia, wlać jogurt. Jogurt ma się tylko podgrzać, jeśli się przegrzeje to zważy się i bezpowrotnie straci kremową konsystencję.


Podawać danie z ugotowanym ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz