poniedziałek, 15 lipca 2013

Szybki obiad z piekarnika

Szybki obiadek z piekarnika, który zrobiłam kilka dni temu. W połowie gotowania skończył mi się gaz więc trzeba było jakoś sobie poradzić. Zupę dokończyłam w mikrofalówce ale mięso i warzywa z mikrofali jakoś mi nie pasowały. Wrzuciłam więc wszystko do piekarnika i wyszedł naprawdę pyszny obiadek.


Składniki dla 4 osób:
udziec z indyka 600g
ziemniaki około 10szt
marchew 4szt
cebula 1szt
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz, przyprawa zbójnicka, sok z cytryny, świeże oregano

Mięso pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, włożyć do naczynia żaroodpornego razem z pokrojoną w cząstki marchewką i cebulą. Ziemniaki obrać i ponacinać według tego przepisu
Wszystkie warzywa oprószyć przyprawami, całość lekko skropić oliwą z oliwek. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stopni na około 30 minut. Mięso i marchewkę warto raz na jakiś czas podlać wytworzonym podczas pieczenia sosem. Podawać skropione sokiem z cytryny z dodatkiem świeżego oregano. Pycha

2 komentarze: