sobota, 6 lipca 2013

Muffinki czekoladowe

Jedne z pierwszych muffinek, jakie zrobiłam. Przepis jest banalnie prosty a efekt końcowy zawsze pyszny. Polecam


Składniki:
mąka 200g
cukier 100g
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1szt
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
soda 1/2 łyżeczki
szczypta soli
mleko 150ml
masło stopione 4 łyżki
jaja 2szt

W jednej misce wymieszać składniki mokre a w drugiej suche. Połączyć składniki ze sobą, wymieszać krótko. Ciastem napełnić formę do pieczenia muffinek.  Piec około 20 minut w temperaturze 180stopni.


2 komentarze:

  1. ale bym zjadła takie czekoladowe cudo:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne :) Ale jeśli o stopione masło chodzi to zdrowiej jest po prostu dać wtedy olej, najlepiej rzepakowy, bo ma najlepszy skład tłuszczowy :)

    OdpowiedzUsuń