Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
woda około szklanki (letnia)
masło 1 łyżka (stopione)
Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut.
Składniki na nadzienie:
pierś z kurczaka 2szt
szpinak mrożony lub świeży około 300g
ser feta 1/2 opakowania
sól, pieprz, przyprawa do kurczaka
olej 1 łyżka
Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i usmażyć na niewielkiej ilości oleju, wyłożyć do miseczki. Na pozostały tłuszcz wrzucić szpinak, przesmażyć go do momentu aż dobrze odparuje. Wymieszać szpinak z kurczakiem i serem feta.
Nadzienie doprawić czosnkiem, pieprzem i ewentualnie niewielką ilością soli. Formować pierogi, układać na desce oprószonej mąką.
Gotować we wrzącej osolonej wodzie. Podawać z dodatkiem masła i świeżego szczypiorku.
dzisiaj miałam na obiad dokładnie takie same tylko jeszcze z serowym sosem:)
OdpowiedzUsuńPycha...
UsuńLubię pierogi ze szpinakiem, ale z dodatkiem kurczaka jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam. Uważam, że kurczak idealnie tu pasuje. Pozdrawiam
UsuńSuper przepis! Robię dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuń