czwartek, 18 lipca 2013

Bakłażan z grillowanym dorszem

Mój dzisiejszy obiad może marnie się komponuje wizualnie na zdjęciu ale smakuje świetnie. To fajne połączenie grillowanego bakłażana z delikatnym dorszem i pyszną, świeżo zerwaną fasolką szparagową. Od kiedy spróbowałam grillowanego bakłażana z przepisu Delfiny (link) ten smak mnie prześladuje. Polecam


Składniki na 1 porcję:
bakłażan 2 podłużne plastry
dorsz 1 szt
serek śmietankowy 1 łyżka
garść świeżej zieleniny (natka pietruszki lub lubczyk, bazylia, oregano, koper)
sól, pieprz, czosnek granulowany
sok z cytryny
przyprawa do ryb
fasolka szparagowa garść
masło 1 łyżeczka

Bakłażana oprószyć delikatnie solą i czosnkiem, grillować na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy. Rybę namoczyć przez 15 min w solance (woda z solą), oprószyć przyprawami i ugrillować na patelni, skropić sokiem z cytryny.


Plastry bakłażana posmarować serkiem i posypać natką pietruszki.


Ułożyć na nich rybę i zwinąć roladkę. Fasolkę szparagową ugotować, polać stopionym masłem. Danie posypać koperkiem.




4 komentarze:

  1. też ostatnio zrobiłam tak bakłażana tylko z kurczakiem, smaczny jest z grilla:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Muszę w takim razie koniecznie spróbować Twojej wersji. Pozdrawiam

      Usuń
  2. ;) delikatna ryba i ugriowany baklazan-to musi być mega

    OdpowiedzUsuń