Mój dzisiejszy obiad może marnie się komponuje wizualnie na zdjęciu ale smakuje świetnie. To fajne połączenie grillowanego bakłażana z delikatnym dorszem i pyszną, świeżo zerwaną fasolką szparagową. Od kiedy spróbowałam grillowanego bakłażana z przepisu Delfiny (link) ten smak mnie prześladuje. Polecam
Składniki na 1 porcję:
bakłażan 2 podłużne plastry
dorsz 1 szt
serek śmietankowy 1 łyżka
garść świeżej zieleniny (natka pietruszki lub lubczyk, bazylia, oregano, koper)
sól, pieprz, czosnek granulowany
sok z cytryny
przyprawa do ryb
fasolka szparagowa garść
masło 1 łyżeczka
Bakłażana oprószyć delikatnie solą i czosnkiem, grillować na patelni posmarowanej niewielką ilością oliwy. Rybę namoczyć przez 15 min w solance (woda z solą), oprószyć przyprawami i ugrillować na patelni, skropić sokiem z cytryny.
Plastry bakłażana posmarować serkiem i posypać natką pietruszki.
Ułożyć na nich rybę i zwinąć roladkę. Fasolkę szparagową ugotować, polać stopionym masłem. Danie posypać koperkiem.
też ostatnio zrobiłam tak bakłażana tylko z kurczakiem, smaczny jest z grilla:)
OdpowiedzUsuńMuszę w takim razie koniecznie spróbować Twojej wersji. Pozdrawiam
Usuń;) delikatna ryba i ugriowany baklazan-to musi być mega
OdpowiedzUsuń