poniedziałek, 22 lipca 2013

Razowe bułeczki z ziołami i suszonymi pomidorami

Do grilla idealnie pasują domowe bułeczki. Całe ich przygotowanie szło jak po maśle. Po upieczeniu okazało się jednak, że za nic nie chcą odkleić się od papieru do pieczenia. Wyjścia były dwa, albo podać je z resztkami papieru albo okroić spód i zapiec z serem. Druga opcja była do przyjęcia.  Szkoda, że tak pyszne i zdrowe bułki trzeba było skalać żółtym serem... No cóż, mam nauczkę. Następnym razem kupię lepszy papier. 



Składniki:
300g mąki razowej żytniej lub pszennej
200g mąki zwykłej
50g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
posiekane drobno suszone pomidory 3/4 szklanki
inne zioła np. świeża bazylia, kolendra, lubczyk 


Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło, dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać. Zaczyn nakarmić 3 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Mąki wymieszać z solą, drobno posiekanymi ziołami i pomidorami.


 Dodać rozczyn, połączyć składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.


Formować bułeczki, układać na blaszce z papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.



Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 15-20 minut.

1 komentarz: