Składniki:
300g mąki razowej żytniej lub pszennej
200g mąki zwykłej
50g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
1 jajko
1 łyżeczka cukru,
1,5 łyżeczki soli
pęczek natki pietruszki
pęczek szczypiorku
posiekane drobno suszone pomidory 3/4 szklanki
inne zioła np. świeża bazylia, kolendra, lubczyk
Mleko podgrzać, rozpuścić w nim masło, dodać cukier, drożdże, dokładnie wymieszać. Zaczyn nakarmić 3 łyżkami mąki i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Mąki wymieszać z solą, drobno posiekanymi ziołami i pomidorami.
Dodać rozczyn, połączyć składniki. Wyrabiać ciasto do momentu aż będzie odstawać od ręki. Odstawić do wyrośnięcia.
Formować bułeczki, układać na blaszce z papierem do pieczenia, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do 200stopni na 15-20 minut.
Ślinka cieknie na widok tych bułeczek!
OdpowiedzUsuń