Wczoraj dostaliśmy od mamy własnoręcznie zebrane borówki. Dzieciaki od razu zażyczyły sobie na obiad pierogi. Z pozostałej ilości owoców powstało 12 słoiczków dżemu i świeżutki, pyszny koktajl z kefirem.W mojej kuchni dziś borówkowo, słodko i pysznie.
Ciasto:
mąka pszenna 1/2 kg
jajko 1szt
ciepła woda około szklanki
Z podanych składników zarobić ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na minimum 20minut.
Nadzienie:
jagody około 1litra
2-3 łyżki mąki
Sos waniliowy:
jogurt naturalny 300ml
cukier waniliowy ( u mnie domowy)
cukier lub stewia
Borówki obsypać mąką. Z ciasta formować pierogi. Gotować partiami we wrzącej osolonej wodzie. Podawać polane sosem waniliowym.
pysznie wyglądają:) tez miałam wczoraj takie:)
OdpowiedzUsuń