Składniki na 16 niewielkich rogalików:
mąka razowa 250g
mąka pszenna 300g
sól 1 łyżeczka
cukier 2 łyżeczki
drożdże 25g
mleko 1 szklanka
stopione masło 3 łyżki
Drożdże, cukier i masło rozpuścić w ciepłym mleku, dodać 2 łyżki mąki i odstawić rozczyn do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z solą, dodać podrośnięty rozczyn, wyrobić gładkie ciasto, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość należy podzielić je na dwie części, każdą z nich rozwałkować na okrągły placek i pokroić na 8 trójkątnych części.
Każdy trójkąt zwinąć w rogalik.
Rogaliki ponownie odstawić do wyrośnięcia, posmarować mlekiem lub wodą i wstawić do nagrzanego do 190stopni piekarnika na około 20 minut.
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńwygladaja uroczo ;) idealne z dżemem !
OdpowiedzUsuń