poniedziałek, 1 lipca 2013

Makaron ze szpinakiem, boczkiem i papryczką chilli

Kolejne danie w 15 minut. Takie szybkie obiadki coraz częściej pojawiają się w mojej kuchni. Z jednej strony dobrze, bo nie trzeba spędzać pół dnia na gotowaniu ale z drugiej- ja uwielbiam raz na jakiś czas postać troszkę nad garnkami. Dziś jednak na szybko bo mam zwariowany dzień wypełniony po brzegi różnymi zajęciami. Pomysł na to danie narodził się podczas zakupów w lidlu. Wrzuciłam do koszyka z czystej ciekawości gotowy makaron z semoliny, kawałek boczku i świeże papryczki, w domu przebywała reszta. Wyszło pysznie.


Składniki:
makaron gotowy jajeczny z semoliny lub jakikolwiek inny 200g
boczek wędzony 100g
papryczka chilli 1 szt
czosnek 2 ząbki
szpinak świeży lub mrożony
pieprz


Makaron ugotować. Na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, odlać nadmiar wytopionego tłuszczu. Dodać posiekany czosnek i papryczkę, chwilkę przesmażyć. Pod koniec smażenia dodać szpinak i przyprawy. Połączyć boczek z makaronem.


Posypać bazylią lub natką pietruszki.


2 komentarze: