sobota, 3 maja 2014

Dietetyczne zdrowe frytki selerowe

Witam. Dziś na talerzu lądują nietypowe frytki. Zamiast tradycyjnych, smażonych w głębokim tłuszczu proponuję ich zdrowszą wersję. Do ich wykonania można wykorzystać różne warzywa korzeniowe ale mojej rodzinie najbardziej odpowiadają te wykonane z selera. Polecam


Składniki:
duży seler 1szt
oliwa 2-3 łyżki
przyprawy: sól, curry, czerwona papryka

Sposób wykonania:
Seler obrać i pokroić w cienkie słupki. Seler obtoczyć w oliwie wymieszanej z przyprawami i odstawić na około 30 minut do lodówki. Warzywa piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni.
Podawać z sosem jogurtowo- czosnkowym.

2 komentarze:

  1. Cóż, nie mam nic do powiedzenia oprócz tego, że uwielbiam i zachęcam wszystkich, którzy jeszcze nie próbowali :-) Są jeszcze tacy?

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny pomysł, też takie robię:)

    OdpowiedzUsuń